Γειά και πάλι,

Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οδηγούς για το Legacy of Discord.
Αυτή τη φορά θα δώσει πιο προηγμένες γνώσεις σχετικά με μια πτυχή του παιχνιδιού που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην κοινότητα, τα κρυφά στατιστικά. Τα κρυφά στατιστικά ονομάζονται έτσι επειδή ήταν κρυμμένα και δεν φαίνονταν στα στατιστικά της οθόνης χαρακτήρα εξ’ αρχής.
Από τις 22/03/18, αυτά τα στατιστικά αποκαλύπτονται στις πληροφορίες χαρακτήρα κάθε παίκτη.

Υπάρχουν αρκετά κρυφά στατιστικά στοιχεία διαθέσιμα στο Legacy of Discord, αν και ένα από αυτά δεν ήταν ποτέ πραγματικά κρυμμένο. Είναι το στατιστικό Κρίσιμης Ζημιάς (Critical damage), το οποίο ήταν ορατό ανέκαθεν σε όλους τους χαρακτήρες.
Ωστόσο, για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, θα το συμπεριλάβουμε ως ένα από τα κρυφά στατιστικά στοιχεία, απλώς και μόνο επειδή είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα.
Τα άλλα τρία στατιστικά στοιχεία είναι: Επιπλέον Ζημιά (Extra damage), Μείωση Ζημιάς (Damage reduction) και Μείωση Κρίσιμης Ζημιάς (Critical damage reduction). Αυτά τα 4 στατιστικά στοιχεία δουλεύουν μαζί σε ένα χαρακτήρα, λειτουργούν παρόμοια και είναι στενά συνδεδεμένα.

Είναι εύκολο για έναν παίκτη να μαντέψει τι ακριβώς κάνουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αφού μια απλή μετάφρασή τους μπορεί να δώσει την απάντηση.
Η Επιπλέον Ζημιά αυξάνει τη συνολική ζημιά ενός χαρακτήρα, ενώ η Μείωση Ζημιάς μειώνει τη συνολική ζημιά που θα προκληθεί.
Οι Κρίσιμες Ζημίες και η Μείωση Κρίσιμων Ζημιών λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά μόνο για κρίσιμες επιθέσεις.

Εύκολο σωστά; Ναι, μέχρι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πιο λεπτομερή εξήγηση, σε ένα σημείο που θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσο ζημιά κάνουμε ή λαμβάνουμε.

Στο Legacy of Discord, μπορείτε να συναντήσετε αυτά τα στατιστικά στοιχεία με τις ακόλουθες συντομεύσεις πάνω στις οθόνες σας:
Επιπλέον Ζημιά – ED, ED%, Dmg or Extra Damage % (EZ)
Μείωση Ζημιάς – DR, DR%, Dmg Reduc or Damage Reduction % (MZ)
Κρίσιμη Ζημιά – CD, CD%, Crit Dmg or Critical Damage % (KZ)
Μείωση Κρίσιμης Ζημιάς – CDR, CDR%, Crit Dmg Reduc or Critical Damage Reduction % (MKZ)

* Σημείωση: Οι μόνες φορές που το Legacy of Discord δίνει Cooldown Reduction (CDR – μείωση χρόνου επαναδιαθεσιμότητας) για ικανότητες είναι μέσω της βελτίωσης των ικανοτήτων σας στα επίπεδα 15 και 80. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση CDR και CDR% στην οθόνη σας είναι το κρυφό στατιστικό Μείωσης Κρίσιμης Ζημιάς και οποιαδήποτε άλλη παρουσία CD και CD% είναι το κρυφό στατιστικό Κρίσιμης Ζημιάς.

Λάβετε υπόψη ότι τα κρυφά στατιστικά στοιχεία θα είναι πάντα ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ (%). Ποτέ δεν πρόκειται να αυξήσουν σαν ακέραιο ποσό και ακόμη και αν το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει το σύμβολο ‘%’, είναι επειδή παραλείπεται από τα μενού οθόνης.

Κρυφά στατιστικά στο Legacy of Discord

Ένας χαρακτήρας μπορεί να συναντήσει αυτά τα στατιστικά στοιχεία σε πολλά απ’ τα μενού του παιχνιδιού, μερικά από τα οποία εμφανίζονται παρακάτω μέσω εικόνων:
Gems – Πολύτιμοι Λίθοι (ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για τα κρυφά στατιστικά)


Wrathwing Amplify – Ενίσχυση Πτερυγίων (ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό, που σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό που επιθυμείτε)


Pet affinities – Συγγένειες Κατοικιδίων


Pet Grace – Χάρες Κατοικιδίων


Pet Awaken Faction Effects – Επιδράσεις Φατρίας Αφύπνισης Κατοικιδίων


Και από πολλά άλλα μενού όπως η Προαγωγή (Promotion) ή κάποια χαρακτηριστικά εξοπλισμού όπως Αύξηση (Augment), Βελτίωση (Refine) ή Ενίσχυση (Enhance), Κοστούμια Νυκτός (Twilight sets), Μεταμορφώσεις (Metamorphs), Κειμήλια (Relics), Θεότητες Ανάβασης (Mount divinities) και πολλά άλλα.Θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να αριθμήσουμε όλες τις προσθήκες των κρυφών στατιστικών που μας δίνει το παιχνίδι.
Μόνο η Κρίσιμη Ζημιά ήταν εμφανής στο φύλλο χαρακτήρων από παλιά, αλλά πλέον όλα τα κρυφά στατιστικά εμφανίζονται στης πληροφορίες χαρακτήρα.

Μηχανική και τρόπος λειτουργίας των κρυφών στατιστικών

Ο καθένας έχει συναντήσει κάποιον που παραπονιέται, λέγοντας: “Πώς έχασα από αυτόν τον τύπο; Είναι 1 δισεκατομμύριο Βαθμούς Μάχης (BR) χαμηλότερο από μένα, όμως έχασα. Πώς είναι δυνατόν;”
Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το παραπάνω αποτέλεσμα και τα κρυφά στατιστικά στοιχεία είναι ο μεγαλύτερος. Επομένως το μάθημα που μαθαίνουμε σήμερα είναι ότι: Το BR δεν είναι τα πάντα.
Ενώ το BR βοηθά πολύ, αυξάνοντας τα βασικά στατιστικά στοιχεία και δίνει προτεραιότητα στον χαρακτήρα σας σε πολλά γεγονότα ή σε διαμάχες μεταξύ των χρηστών, δεν είναι σίγουρα το πλέον απαραίτητο στοιχείο για να αυξήσετε την πραγματική δύναμη του χαρακτήρα σας.

Εκτός από τα κρυφά στατιστικά στοιχεία, άλλοι παράγοντες επίσης παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πραγματική δύναμη ενός χαρακτήρα, όπως τα Ειδικά στατιστικά (Block, Dodge, Hit, Pierce, Resilience, Critical) ή απο ειδικές ικανότητες σπάνιων αντικειμένων όπως τα φτερά Elysios / Wrath, Anzu ή Rage κλπ.
Η αποτελεσματική ενημέρωση των ικανοτήτων σας με Ρούνους (Runes) και η αύξηση των ταλέντων σας με Σφραγίδες (Seals) είναι επίσης πολύ σημαντικές διαδικασίες. Και πολλά άλλα πράγματα που θα συζητηθούν σε άλλους οδηγούς.

Τα κρυφά στατιστικά στοιχεία παίζουν τεράστιο ρόλο στην έκβαση μιας αμφίρροπης μάχης και αυτό θα αποδειχθεί παρακάτω.

Φόρμουλες Κρυφών στατιστικών

Τα κρυφά στατιστικά στοιχεία είναι ένας πολλαπλασιαστής της αύξησης ή της μείωσης των ζημιών και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε όποτε δημιουργούμε έναν χαρακτήρα.
Η Μείωση Κρίσιμων Ζημιών % μειώνει προοδευτικά το στατιστικό της Κρίσιμης Ζημιάς του αντιπάλου. Ο τύπος για την Κρίσιμη Ζημιά είναι (1 + Κρίσιμη Ζημιά + 0.5) * Βασικής Ζημιάς. Το 0.5 είναι ο ενσωματωμένος πολλαπλασιαστής Κρίσιμης Ζημιάς που δίνεται από το παιχνίδι, το οποίο είναι 50% αύξηση ζημιών σε περίπτωση που ο χαρακτήρας σας δεν έχει πρόσθετα μπόνους και ποτέ δεν μπορεί να μειωθεί με την Κρίσιμη Μείωση Ζημιάς του αντιπάλου.

Αν η συνολική Μείωση Κρίσιμης Ζημιάς σας είναι 143% για παράδειγμα και ο αντίπαλός σας έχει 80% Κρίσιμη Ζημιά που εμφανίζεται στο φύλλο χαρακτήρα του, μπορείτε να μειώσετε την Κρίσιμη Ζημιά % του σε 0%, δεν μπορεί ποτέ να πάει κάτω από αυτό. Ωστόσο, εάν σας χτυπήσει με μια Κρίσιμη Επίθεση, θα υποστείτε 1,5 φορές τη ζημιά της βασικής του επίθεσης λόγω του ενσωματωμένου πολλαπλασιαστή x0,5 που δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί.

Για την Επιπλέον Ζημιά, ο τύπος ενεργεί με τον ίδιο τρόπο, ως εξής: (1 + Επιπλέον Ζημιά %) * Βασική Ζημιά. Με αυτό κατά νου, η Μείωση Ζημιάς αντισταθμίζει επίσης την Επιπλέον Ζημιά του αντιπάλου σας με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει για την Κρίσιμη Ζημιά και την Μείωση Κρίσιμης Ζημιάς.

Ένα πολύ σημαντικό μέρος της φόρμουλας είναι ότι εάν η ζημιά που κάνετε είναι κρίσιμη, τότε ο τύπος με επιπλέον ζημιά και κρίσιμη ζημιά είναι πολλαπλασιασμός, όχι προσθήκη. Ο τύπος έχει ως εξής:
((1 + Επιπλέον Ζημιά %) * (1+ Κρίσιμη Ζημιά % + 0.5)) * Βασική Ζημιά

Αυτό σημαίνει ότι το να αυξάνετε την Επιπλέον Ζημιά του χαρακτήρα σας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, όπως η προσθήκη της Κρίσιμης Ζημιάς σας, αν όχι πιο σημαντικό. Η Μείωση Ζημιάς % και η Μείωση Κρίσιμης Ζημιάς % δουλεύουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και έχει μεγάλη σημασία για την μείωση των ζημιών όταν αντιμετωπίζετε άλλους παίκτες σε αγώνες PvP.

Τώρα, πολλοί παίκτες που θα διαβάσουν αυτήν την ανάρτηση θα πουν ότι τα στατιστικά στοιχεία Μείωσης ζημιάς δεν έχουν καμία επίδραση αν ο αντίπαλος δεν έχει κάνει επιπλέον ζημιά. Πολλοί θα περίμεναν ότι τα στατιστικά στοιχεία μείωσης θα έχουν μια συγκεκριμένη φόρμουλα που τα συνδέει με τα στατιστικά στοιχεία άμυνας ενός χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Τα στατιστικά % Μείωσης απλά αντισταθμίζουν τα στατιστικά ζημιάς %, και δεν έχουν δικό τους τύπο.

Παρατηρήσεις

Λάβετε υπόψη ότι είναι ακόμα δυσκολότερο να υπολογίσετε τη ζημιά που έχει γίνει, επειδή ακόμα και αφού υπολογίσετε ακριβώς τη ζημιά σας, δεν μπορείτε ποτέ να διερευνήσετε εντελώς τα κρυφά στατιστικά στοιχεία και άμυνες του αντιπάλου.
Ωστόσο, έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι κάθε ένα από αυτά τα στατιστικά στοιχεία και δεν πρέπει να παραμεληθούν κατά την πρόοδο του χαρακτήρα σας.

 

Η Ενίσχυση Πτερυγίων είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για τα κρυφά στατιστικά στοιχεία. Προτείνω να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση ορισμένων πτερυγίων παρά στην αναβάθμιση όλων ταυτόχρονα, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που σας δίνουν τα στατιστικά στοιχεία που λείπουν περισσότερο από τον χαρακτήρας σας.
Το γεγονός ότι η επιπλέον και η κρίσιμη ζημιά αλληλοσυνδέονται με έναν πολλαπλασιασμό κάνει αμέσως τα Κρίσιμα στατιστικά ενός χαρακτήρα πολύ σημαντικά. Έτσι, θα ήταν καλό να επικεντρωθείτε λίγο περισσότερο στα Ειδικά στατιστικά της Κρίσιμης (Critical) και της Ανθεκτικότητας (Resilience), χωρίς να παραβλέπετε φυσικά τα άλλα Specials (Ειδικά στατιστικά).
Τα πτερύγια, όπως το επίπεδο 12 του Wrath ή η ικανότητα του Όπλου Λυκόφως (Twilight Weapon), έχουν την ευκαιρία να εξαλείψουν τελείως τα στατιστικά στοιχεία Αποφυγής (Dodge) και Φραγμού (Block), καθιστώντας έτσι την Ανθεκτικότητα (Resilience) ακόμα πιο αξιόλογη. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το Dodge είναι ένα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει εντελώς την ζημιά και το Block μπορεί να σας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση ζημιάς και θεραπευτικές ικανότητες μέσω του Κολιέ ή Πατελόνι Λυκόφως (Twilight Necklace or Pants), τόσο στην περιοχή στις Μάχες Αέρος (Skybattle) όσο και σε κανονικούς αγώνες PvP.

Στην τελική, είναι όλα σχετικά με την κατεύθυνση που θέλετε να δώσετε στο χαρακτήρα σας. Κατά τη γνώμη μου, η ισορροπία είναι τα πάντα, αλλά δίνοντας προτεραιότητα σε κάτι μπορεί να σας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.